ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ALAN ANSEN

Ο Άλαν Άνσεν πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 2006 στην Αθήνα, όπου είχε μόνιμα εγκατασταθεί εδώ και σαράντα χρόνια. Μέρες πριν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλευόταν σε τοπικό νοσοκομείο. Πέθανε ενώ κοιμόταν. Ήταν 83 ετών.

Ο Άνσεν Πέρασε τη ζωή του μελετώντας, εκδίδοντας και διδάσκοντας. Ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ και μιλούσε 17 γλώσσες. Ποιητής και συγγραφέας, ο Άνσεν σχετιζόταν άμεσα με τους λογοτέχνες της Γενιάς των Μπιτ και τους Ποιητές της Νέας Υόρκης. Έζησε για ένα διάστημα στην Ταγγέρη όπου γνωρίστηκε με τον Πολ Μπόουλς, τον Ουίλλιαμ Μπάρροουζ. Συνδεόταν φιλικά με τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ, τον Γκρέγκορυ Κόρσο, τον Τζέημς Μέρριλλ και άλλους. Για αρκετά χρόνια διετέλεσε γραμματέας του Όντεν. Ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από την περσόνα του Ρόλλο Γκρεμπ στο On the Road του και σε άλλα βιβλία του Τζακ Κέρουακ, ήταν ο AJ στο Naked Lunch του Ουίλλιαμ Μπάρροουζ, και ο Dad Deform στο American Express του Γκρέγκορυ Κόρσο.

Ο Άνσεν ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στον λόφο του Λυκαβηττού περιτριγυρισμένος από την εκτεταμένη του βιβλιοθήκη των 6000 τόμων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ο Άνσεν ήταν νεότερος, σέρβιρε το ουίσκι σε μπυροπότηρα, επιδεικνύοντας δύο τεράστιες ραφιέρες οι οποίες ήταν γεμάτες με συσκευασίες κέτσαπ ντομάτας και μουστάρδας, «μη τυχόν και ξεμείνει καμιά μέρα …». Συχνά όταν επισκέπτες του έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τους Μπιτ φίλους του αναφωνούσε: «Με ρωτάς για όλα αυτά τα πράγματα ενώ βρίσκεσαι στην πηγή του πολιτισμού; Όταν δεν έχεις διαβάσει καν τον Όμηρο;», και ξεκινούσε να απαγγέλλει από μνήμης την Ιλιάδα με ερασμική προφορά.

Τα τελευταία 25 χρόνια ήταν καθηλωμένος στο διαμέρισμά του λόγω μίας σοβαρής επέμβασης στον μηρό που είχε κάνει στη Νέα Υόρκη. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε έναν οίκο ευγηρίας στο Μετς. Ο Τεντ Τζόουνς συζητώντας πριν από αρκετά χρόνια με τον μελετητή Τζον Μπαρμπάτο δήλωσε για τον Άνσεν: «Πριν από δεκαετίες υπήρχαν πάρα πολλοί Μπιτ και τώρα υπάρχουν ελάχιστοι. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Άλαν Άνσεν που ζει στην Αθήνα, στην Ελλάδα, τον οποίο πολύς κόσμος δεν τον γνωρίζει. Δίχως τον Άνσεν δεν θα υπήρξε ο Ουίλλιαμ Μπάρροουζ…».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΝ ΑΝΣΕΝ:

Contact Highs: Selected Poems New York: Dalkey Archive Press, 1989.

The Table Talk of W.H. Auden New York: Sea Cliff Press, 1989, επανέκδοση το 1990 από το Ontario Review Press και το 1991 από τον οίκο Faber & Faber.

The Vigilantes: A Fragment Sudbury: Water Row Press, 1987.

William Burroughs: An Essay Sudbury: Water Row Press, 1986.

Disorderly Houses: A Book of Poems Middletown, Wesleyan University Press 1961.

The Old Religion New York: Tibor De Nagy Gallery Editions, 1959.

Δεν υπάρχουν σχόλια: